Mekan - Jüri Raporu

Ana SayfaJüri RaporuKayıtBaşvuru FormuFotoğraflarŞartnameİletişim

Jüri Raporu

Teoman Öztürk Mekân Öyküleri Yarışması / 2 Jüri Değerlendirmesi Raporu

Teoman Öztürk Mekân Öyküleri Yarışması – 2 jüri toplantısı 21.01.2020 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası 4. Kat toplantı salonunda jüri üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Katılamayan jüri üyeleri görüşlerini yazılı olarak jüri heyetine iletmiştir.

Yarışmaya 40 adet öykü katılmış ve değerlendirme toplantısı öncesi öyküler jüriye teslim edilmiştir. Jüri üyelerince öykülerde,mücadele verilen mekânları doğru tanımlaması, dilin etkili ve doğru şekilde kullanılması, günümüz sosyolojik durumunun aktarılmaya çalışılması, kişilerin psikolojilerinin iyi analiz edilip ustaca bir olay örgüsü ile ana fikrin verilmeye çalışılması gibi niteliklerin bulunması göz önüne alınarak yarışma şartnamesi doğrultusunda değerlendirilmiştir.

Değerlendirme sonucunda jüri üyelerinin ortak görüşleri ve oy birliği ile aşağıdaki eserler ödüle layık görülmüştür:

1.ÖDÜL: AZIK429 RUMUZU İLE EMRE SEVİM

MESAFELER

Öykünün kurgusu ve dili güçlüdür. Günümüz mekânları doğru tanımlanırken güncel bir yaraya değinilmiştir. Yoksulluğun psikolojik etkileri unutulmaması gereken emek kavramı ile birlikte verilmiştir. Olay kurgusundaki kişiler doğru sınıfsal konumlara oturtulduğu için birincilik ödülüne layık görülmüştür.

2. ÖDÜL: VYNB277 RUMUZU İLE EMRE GENÇ

DİCLE KIYISINDA BİR GARİP VEDA

Öykü kimliksizlik duygusunu tariflemiştir. Doğa ve tarih yağmalanması ile toplumsal hafızanın yok edilmeye çalışılması anlatılmıştır. Kişinin ait olduğu mekânın yok edilmesi kimliğinin kaybolmasıyla eş değer tutulmuştur. Öyküde yerel kültür üzerinden mekân analizleri yapıldığı için ikincilik ödülüne layık görülmüştür.

3. ÖDÜL: NYDE403 RUMUZU İLE NARGÜL DELİCE

YARIN ÇOK GEÇ

Emeğin ve çalışmanın yitiminin neredeyse bir organın yitiminden bile ağır bir darbe olduğu ve örgütlü dayanışma olmadıkça çalışanların kaybetmeye yargılı oldukları sürprizli bir kurguda verildiği için üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.